«Ο Θησαυρός του Ξέρξη »,Νάνος Βαλαωρίτης


Ο Νάνος Βαλαωρίτης δεν χρειάζεται εισαγωγικά σημειώματα και σχόλια.Το έργο του είναι τεράστιο,ευφυές, πολυδιάστατο και εξόχως σημαντικό για το ελληνικό λογοτεχνικό γίγνεσθαι με διεθνή εμβέλεια και αναγνώριση.

Ο Νάνος, ξεχωριστός πρωτοπόρος των νεοελληνικών γραμμάτων, στον «Θησαυρό του Ξέρξη» καταπιάνεται με το αιώνιο, πανανθρώπινο ζητούμενο της ταυτότητας του καθενός από μας,ποιοί είμαστε, πού, πώς και γιατί πορευόμαστε στον αέναο συμπαντικό χρόνο, τι ψάχνουμε,ποιές  αλήθειες και σε τι συγκυρίες οι ανιστόρητες αλλά ιστορικές αλχημείες συνθέτουν το προσωπικό και εθνικό μας μόρφωμα. Ο «Θησαυρός του Ξέρξη» είναι ένα αλληγορικό μυθιστόρημα ποίησης(!) και συμβολισμών κι ο ήρωάς του ένας Έλληνας-απλός μα διόλου παρακατιανός- αναζητητής, οδοιπόρος και ταξιδευτής μέσα σε μιαν αλχημιστική συγκυρία και δονκιχωτική αχλή.
Θα τολμούσα να πω ότι η εξαιρετική συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη με την μοναδική έμπνευση με την οποία έχει εδώ και χρόνια υφάνει τον ονειρόκοσμο των βιβλίων της φέρει ξεκάθαρα την επιρροή του Βαλαωρίτη!

Οι δυό τους αποτελούν για μένα τις δύο πιο στιβαρές κολώνες της δυσκολοδιάβατης γέφυρας, που ενώνει την ελληνική με την παγκόσμια στοχαστική λογοτεχνία και μπορούν επάξια να σταθούν δίπλα στον Μπόρχες και στους μεγάλους Νοτιοαμερικάνους δημιουργούς.

Σχόλια