Ζυράννα Ζατέλη

Στην Ερημιά με Χάρι (1986) Και με το Φως του Λύκου Επανέρχονται (1993) Με το Παράξενο Όνομα Ραμάνθις Ερέβους:Ο Θάνατος Ήρθε Τελευταίος (2001) Με το Παράξενο Όνομα Ραμάνθις Ερέβους:Το Πάθος Χιλιάδες Φορές (2009).
Την αγάπη μου για την  Ζατέλη,ας πω καλύτερα την λατρεία που της έχω, την πρωτοομολόγησα όταν διάβασα το πρώτο της βιβλίο,στον καιρό του,το 1984,μια συλλογή διηγημάτων με  τίτλο "Περσινή Αρραβωνιαστικιά".
Κι εγώ και πολλοί άλλοι,φοιτητές ακόμα,παρακολουθούσαμε τα δρώμενα της λογοτεχνίας αναζητώντας και περιμένοντας γεννητούρια.Γεννητούρια στην ελληνική λογοτεχνία σαν τα πάμπολλα,που συνέβαιναν ήδη στην παγκόσμια,την οποία επίσης την καταβροχθίζαμε με μανία και με σημείο εστίασης τα "καινούργια πράγματα".
Ποιές γενιές εξάλλου στα ντουζένια τους-όταν δηλαδή ακόμα θαρρούν(και το επιχειρούν κιόλας) ότι θα τον αλλάξουν τον κόσμο-δεν κάνουν πάντα ακριβώς το ίδιο;
Η Ζυράννα ήταν το καινούργιο μέσα στο παλιό,ήταν η χρυσή τομή,το μαγικό,μοναδικό σημείο στο οποίο συναντούσαμε τον Μπωντλαίρ,τον Ρεμπώ,τον Μπόρχες,τον Πόε,τον Έσσε αλλά και τον Νάνο Βαλαωρίτη,τον Εμπειρίκο,τον Πρεβελάκη,τον Παπαδιαμάντη αλλά και τον Σολωμό,που ευτυχώς από τότε του πετούσαμε από πάνω του τα σχολικά κουρέλια με τα οποία τον έχουν ντύσει για να κάνουν την φτηνή τους προπαγάνδα όλοι αυτοί οι ψευτοπατριώτες,που σέρνουν τον ελληνικο πολιτισμό μέχρι και σήμερα σε οδυνηρή παρακμή.
Θέλω να πω ότι η Ζατέλη από εκείνα τα πρώτα της διηγήματα ήταν διαφορετική,προοιώνιζε μέσα από την γραφή της την ασκητική αφοσίωση με την οποία υπηρετεί την Λογοτεχνία ως και το "Πάθος Χιλιάδες Φορές" χωρίς απολύτως κανέναν συμβιβασμό.
Μπορεί οποιοσδήποτε να μου πει,και θα το σεβαστώ ασυζητητί,ότι δεν του αρέσει η Ζατέλη.Δεν πρόκειται όμως να δεχτώ τις υστερίες διάφορων ψευτοδιανοούμενων ότι "η Ζατέλη είναι υπερεκτιμημένη","ε,δεν γράφει και τόσο καλά","της έχει στήσει ένα σκηνικό κέλυφος,περί ντόρου κοινώς ο λόγος, ο Καστανιώτης με τις αηδίες περί του "επτά" και τα σχετικά", κτλ κτλ.

Γεροντοκοράκια μου της αριστεράς και της προόδου έχετε πάθει προ πολλού χλωροτριμπίαση.Αλλά εσείς οι μεγάλοι ξερόλες δεν την ξέρετε την συγκεκριμένη ασθένεια,έτσι,δεν είναι; Μμμμμ....πολλά δεν ξέρετε κι ούτε θα τα μάθετε ποτέ,διότι γεννηθήκατε γέροι,γεννηθήκατε καμένοι,γεννηθήκατε τελειωμένοι! Περίμενα να καταλαγιάσει η λύσσα στα blogs,να δημοσιευτούν οι συνεντεύξεις,οι απόψεις,να ειπωθούν οι λογής κολακείες και βλακείες και μία,μία όμως σοβαρή παρουσίαση για την Ζατέλη δεν έχω βρει!

Σχόλια

 1. Ανώνυμος10/9/11 15:32

  Η Ζυράννα Ζατέλη είναι μακράν μία από τις πιο σπουδαίες Ελληνίδες λογοτέχνιδες - αν όχι η σπουδαιότερη.
  Λατρεύω το μαγικό της σύμπαν- κάποιος τη χαρακτήρισε Ελληνίδα Μαρκές.
  Εννοείται ότι έχω διαβάσει ΟΛΑ της τα βιβλία και περιμένω με αγωνία το επόμενό της.

  κ.κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου