"Βασιλιάς Ίκελος",Νίκος ΚαρακάσηςΈνα καινούργιο μυθιστόρημα από τον Κέδρο,ο "Βασιλιάς Ίκελος"και ένας πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας με κληρονομιά ονόματος,ο Νίκος Καρακάσης.
Σημαντική κληρονομιά στην οποία όμως εγώ δεν θα σταθώ διότι όταν είχα τελειώσει πια την ανάγνωση του βιβλίου μπορούσα με σιγουριά να πω ότι η γραφή του έχει πιο εσωστρεφή,πιο προσωπικά χαρακτηριστικά,είναι άλλη,είναι διακριτή και πολύ ενδιαφέρουσα και θα ήταν κρίμα να κουβαλήσει κριτικά εκείνο το γνωστό ελληνοχαρές πικρόχολο ή ζηλόφθονο "το σόϊ", "το όνομα" κτλ.Εν ολίγοις και Καρακάση να μην τον έλεγαν πάλι ενδιαφέρον και πολύ μάλιστα παραμένει το πόνημά του.... 
Ο Νίκος Καρακάσης λοιπόν επιλέγει να περιγράψει μια συνέχεια καταστάσεων που τις περιβάλει ένα χρονικό πέπλο και δεν μπορείς να ορίσεις την εποχή με σίγουρη μολυβιά.Εξελίσσονται τα συμβάντα στην Ελλάδα του ΄80; Μάλλον.Έτσι μου φάνηκε εμένα τουλάχιστον ,γιατί σε όλο το κείμενο και στην ιδιόρρυθμη ατμόσφαιρά του διακρίνεις ανθρωπιά,εκείνην που είχε απομείνει τέλη 1980 μαζί με τις τελευταίες μονοκατοικίες στις γειτονιές "με σπίτια με μωσαϊκά" και ανθρώπους χωρίς κινητά και τζιπ για επίδειξη ανύπαρκτης ισχύος.Αυτή η επιλογή ,να μην ορίζεται πλαίσιο ιστορικού γίγνεσθαι,να μην αναφέρονται ονόματα χαρακτηριστικά καταστάσεων ή να μην παρεισφρύουν δηλωτικά της δεκαετίας κοινωνικοοικονομικά γεγονότα που να σε βάζουν και σένα σε καλούπια καθώς διαβάζεις,μου άρεσε ιδιαίτερα. Οι κινήσεις του ήρωα είναι αργές,βασανιστικές, ανιχνευτικές κυρίως του εαυτού και των ορίων τού ίδιου.

Οι αποφάσεις που παίρνει ο Αλέξης Κ.είναι αποφάσεις ζωής αμετάκλητες και δύσκολες και με αυτές πορεύεσαι ανηφορικά στο κείμενο κι αυτός και συ.

Με ενδιαφέρον τον ακολουθείς καθώς σε τραβολογάει στην αποκοτιά του να παραιτηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό και να αρχίσει να βολοδέρνει στο ραφτάδικο,στο καφενείο και στον κόσμο του μουγγού Βαγγλή κάπου στην Ερμού,κεντρικά και μαζί απόκεντρα,στο σπίτι της ξαδέλφης,στο ταπεινό δικό του νοικιασμένο διαμέρισμα από όπου γίνεται άθελά του(ή μήπως όχι;)μάρτυς κακών,κριτής δικαίων και αδίκων,δικών του και ξένων,στην Ύδρα,στο αληθινό και στο φανταστικό. Σου περνάει από το μυαλό μια υποψία,ότι κάτι από αυτά δεν γίνεται,δεν έχει υλικό καθρέφτισμα στον μετρήσιμο χρόνο, ούτε στον μη ορισμένο, φανταστικό χρόνο του ήρωα,μπαίνεις στο κλίμα της ονειρικής πλευράς των ιστοριών κάπου εκεί στο δεύτερο,τρίτο όνειρο.

Διότι έχει αυτά τα παραληρηματικά,τα έξοχα,σχεδόν φελλινικά όνειρα τα οποία μαντεύεις πως κάτι σηματοδοτούν,πώς μόνον συνηθισμένα δεν είναι, αλλά ο Αλέξης Κ.κι αυτά που πράττει,αυτά στα οποία μπλέκει,δεν σου αφήνουν περιθώριο για ερμηνείες παρά μόνον αν κάνεις μια μικρή,τόση δα αναγνωστική ζαβολιά σαν κι αυτήν που ,ομολογώ,έκανα εγώ.Διέτρεξα σαν σε δίνη ονείρου τις σελίδες-δρώμενα και είδα ότι δεν είναι τυχαίος ούτε για εντυπωσιασμό ο τίτλος του βιβλίου και κατάλαβα ή έτσι νόμισα τι ιστό πλέκει ο Καρακάσης. Ο Αλέξης Κ.ναι,βρίσκεται στα χέρια του Ίκελου....

Αλλά μέχρις εκεί.Δεν είμαι σίγουρη πόσο καλά κάνει και ο σκληροπυρηνικός αναγνώστης-αυτός δηλαδή που δεν θα παρατήσει μετά την ζαβολιά το διάβασμα- να τσιμπολογάει ανάκατα από το ανάγνωσμά του. Έτσι δεν θα αποκαλύψω τίποτα παραπάνω για την μυθοπλασία του αλλά βέβαια το να κορφολογώ ανάκατα, από το συγκεκριμένο βιβλίο, ήταν μια καταπληκτική εμπειρία! Θα σας πω επίσης ότι δεν είναι ένα "εύκολο" βιβλίο,μην σας ξεγελάσει η φαινομενική απλότητα της ζωής των ταπεινών ηρώων του.Θα σας ζητήσω να το αγοράσετε το βιβλίο.Φτάνει πια με τις σαχλές δανειστικές βιβλιοθήκες πχ των ανοργάνωτων δήμων στις οποίες κάνει κουμάντο η γυναίκα του τάδε και του δείνα, που είναι γνωστός του έτσι και του αλλιώς δημοτικού συμβούλου και δημοτικού γενικώς παπάρα, που δεν ξέρει τι της γίνεται κι έχει βρει τον μήνα που τρέφει τους έντεκα....

Η αγορά ενός βιβλίου δεν θα σας βουτήξει βαθύτερα στην κρίση,κόψτε τις άλλες υστερίες στα αυθαίρετα mall και σκατόλ που κάνετε....

Λοιπόν επανερχόμενη στην τάξη σας ζητώ να το διαβάσετε σιγά-σιγά με ανοιχτό μυαλό. Θα βρείτε ειπωμένες με πρωτόγνωρη γλυκύτητα,με ηρεμία,με σεμνή σοφία δεκάδες λέξεις-κλειδιά,φράσεις-κλειδιά,παραγράφους-κλειδιά που σου ανοίγουν διάθεση για αναζήτηση εσωτερική και μη.

Ο συγγραφέας δεν σου δίνει τροφή μασημένη,βάζει συνεχώς ερωτήματα,αναζητάει και κείνος, μάλιστα σκεφτόμουν πόσο μεγάλη μπορεί να είναι για τον καθένα μας αυτή η αναζήτηση ; Δεν θα ασχοληθώ με την τεχνική,την γλώσσα,την γραφή.Είναι πολύ καλός γνώστης και χειριστής της ελληνικής γλώσσας ο Νίκος Καρακάσης. Μέσα σε ένα καλοδουλεμένο κείμενο,χωρίς περιττά στολίδια,λογοτεχνικά τερτίπια και καλολογικές φλυαρίες,έτσι απλά και στοχαστικά φτιάχνει ένα κείμενο που τελικά εγκιβωτίζει άπειρες συγγραφικές(και για μένα και λατρεμένες κινηματογραφικές) παρακαταθήκες, με τον αναγνωρίσιμο τρόπο των συγγραφέων που είναι και οι ίδιοι αθεράπευτοι αναγνώστες.....

Σχόλια

 1. Έκτακτη και σοφή η κρίση σας.
  Δηλώνω -το δικαιούμαι- απερίφραστα για άλλη μία φορά υπερήφανος για το πρώτο αυτό βήμα του Ν.Κ. και πιστεύω ότι θα μας δώσει πολύ καλύτερα στο μέλλον.

  Κώστας Καρακάσης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν το είδα σε κάποιο ένθετο,ενδιαφέρον φαίνεται και μόνον από τον τίτλο.Αυτό που κάνεις, να σταχυολογείς
  αποσπάσματα από ένα βιβλίο,να παίρνεις σαν να λέμε από την κατσαρόλα ενώ έχεις μπροστά σου το πιάτο,δεν το επικροτώ.Είναι μεγάλη ζαβολιά και δεν την προτείνω σε αναγνώστες εφήβους ας πούμε ή που γενικά δεν πολυδιαβάζουν.Η ανάγνωση θέλει αφοσίωση και πειθαρχία.
  Για τον Μοδινό δεν έγραψες,έχεις διαβάσει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φυσικά και έχω διαβάσει Μοδινό.Την "Χρυσή Ακτή" και την " Επιστροφή".Τον ήξερα ως συγγραφέα επιστημονικών,για οικολογικά θέματα,άρθρων και βιβλίων.Ομολογώ με εντυπωσίασε και ως συγγραφέας λογοτεχνικών.
  Έχεις δίκιο ,του οφείλω μια ανάρτηση αλλά θα το κάνω όταν διαβάσω και το τρίτο,τον "Μεγάλο Αμπάι",θα έχω έτσι ολοκληρωμένη
  εικόνα.Στα άλλα που βάζεις τα ερωτήματα και συμφωνώ και όχι.
  Μεγάλη κουβέντα.
  Ξέρεις τι προσπάθεια κάνω να μην διαβάζω το τέλος των βιβλίων;
  Αλλά να κόψω την περιπλάνηση εντός τους,αυτό δεν θα το κάνω,Ήβη μου.
  Διάβασε το "Χάρτινο Σπίτι" του Carlos Maria Dominguez και θα με καταλάβεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Λίστα με βιβλιοπροτάσεις δεν βλέπω ακόμα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μα οι αναρτήσεις συνιστούν πρόταση!Θα ήθελα να κάνετε κι εσείς το ίδιο,δλδ παρουσιάσεις και προτάσεις ως μέλη της λέσχης.
  Ξέρω πχ τι διαβάζεις αυτόν τον καιρό,γράψε δυο λόγια και στείλε το με μνμ και εγώ θα το αναρτήσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Λοΐζος13/7/10 17:27

  Αστειεύεσαι βέβαια!Δεν μπορώ...Είμαι πολύ δωρικός για κάτι τέτοιο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος26/9/11 21:07

  Διάβασα τελείως κατά λάθος αυτό το βιβλίο!Ήταν πολύ καλό,διαφορετικό από πολλά.Αλλά αν δεν είχες γράψει δυο λόγια να το έχω ήδη στο νου μου, ακόμα κι όταν το είδα δεν θα το πρόσεχα.Μα τι γίνεται με τόσα βιβλία που βγάζουν;Δεν αξίζουν όλα αλλά βλέπεις και προωθούνται μετά μανίας ορισμένα και μερικά καλά γραπτά χάνονται στο χαρτοβασίλειο κι είναι κρίμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου