" Παιδί 44 ",Τομ Ρομπ Σμιθ

Επειδή πριν λίγες μέρες κοβόμουν ότι προτιμώ χίλιες φορές ένα αστυνομικής δομής, καθαρό πολιτικό μυθιστόρημα σαν κι αυτό με το εμπαθές,καταιγιστικό,εκπληκτικό και 100% αντικομμουνιστικό γράψιμο του Τομ Ρομπ Σμιθ - ο οποίος σκαλίζει με μανία ιστορικές αλήθειες στην πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ και βέβαια στέκεται εκεί και κάνει ότι δεν έχει  δει τα δικά του δυτικά χάλια, ραντίζοντάς τις αυτές τις αλήθειες,σαν για να τις ξορκίσει, με μπόλικο δηλητήριο-κι επειδή είχα στο μυαλό μου εκείνη την ξενέρωτη νομπελόσουπα της κυρά Μύλλερ, τον "Άγγελο της Πείνας",θυμήθηκα τώρα δα να γράψω δυο λογάκια για το "Παιδί 44" από τις εκδόσεις Πατάκη,ένα πραγματικά πολύ καλό μυθιστόρημα για να θίξω την κατ΄εμέ διαφορά στην αντίληψη του τι εστί προπαγάνδα περιωπής και τι χοντροκοπιά,υποκειμενικότατα όλα αυτά βεβαίως....

Μέσα στα σπλάχνα του βιβλίου του λοιπόν ο Βρεττανοσουηδός Τομ Ρομπ Σμιθ, μόλις στα 31 του,φυτεύει με άνεση δυό έμβρυα.Έχουμε όχι μία αλλά δύο δυνατές ιστορίες να εξελίσσονται με συνεχή δράση.
Ο Σμιθ με καταγγελτικό λόγο,με αφηγηματικές ανατροπές,με εμμονή στην αγωνία,από την αρχή κιόλας επιχειρεί ένα σοκαριστικό μπάσιμο του αναγνώστη στην ατμόσφαιρα του βιβλίου του-με την σκηνή της γάτας- ρισκάροντας ακόμα και να τον χάσει,με ένα από τα πιο ευφυή συγγραφικά τεχνάσματα, που έχω διαβάσει,που σου τεντώνει τα νεύρα αμέσως και ή θα το κλείσεις και θα το διαολοστείλεις το κείμενο ή θα πέσεις με τα μούτρα στα σοβιετικά σκατά και σύντομα θα καταλάβεις βέβαια,αν δεν είσαι κολλημένος γενικότερα εννοείται, ότι τα σκατά αυτά δεν είναι αποκλειστικά σοβιετικά ή αμερικάνικα ή ουγκαντέζικα...Είναι τα σκατά κάθε δικτατορίας και τρομοκρατίας παντού στον πλανήτη, αλλά και τα αποτελέσματα  της απίστευτης και ταπεινωτικής διαστρέβλωσης μιας ενδιαφέρουσας κοσμοθεωρίας προκειμένου αυτή να αποδομηθεί τελείως και να κατηγορηθεί για τα πάντα, όταν κυβερνήσεις και διάφορα συμφέροντα από το αντίπαλον δέος φυσικά, απροκάλυπτα ή ακόμα και τηρώντας προσχήματα ανάπηρης δημοκρατίας,τα απλώνουν πάνω μας...

Ποιάς γάτας;Τι λέει δηλαδή,ποιοι είναι οι ήρωές του;Μα επιτέλους!Μασημένη τσίxλα τα θέλετε τα βιβλία;Αλλά επειδή ξέρω ότι τσουπ, θα βρείτε περίληψη στην βάση της βιβλιονέτ σας απαλλάσσω από την... κούραση,ιδού, αλλά ως εκεί:

Σοβιετική Ένωση,1953.Υπεύθυνο για την επιβολή του νόμου είναι το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας -η μυστική αστυνομία που η αγριότητά της δεν είναι καθόλου μυστική-, επί της "βασιλείας" του οποίου ο λαός διατάσσεται να πιστεύει ότι το έγκλημα δεν υφίσταται.Όταν όμως ανακαλύπτεται το πτώμα ενός αγοριού πάνω στις σιδηρογραμικές γραμμές στη Μόσχα,ο αξιωματικός Λέο Ντεμίντοφ-ήρωας πολέμου, τυφλά αφοσιωμένος στο Υπουργείο-,μαθαίνει προς μεγάλη του έκπληξη ότι η οικογένεια του παιδιού είναι πεπεισμένη πως πρόκειται για φόνο.Οι προϊστάμενοι του Λέο τον διατάζουν να την αγνοήσει κι αυτός αναγκάζεται να υπακούσει.Κάτι μέσα του,όμως,του λέει ότι η υπόθεση κρύβει πολλά.
Το Υπουργείο,συναισθανόμενο τις αμφιβολίες του Λέο,δεν διστάζει να τον απειλήσει αναγκάζοντάς τον να γυρίσει την πλάτη του στο άλλοτε αγαπημένο του Κόμμα. Έχοντας περιπέσει σε δυσμένεια, εξόριστος μαζί με τη γυναίκα του,τη Ραΐσα,σε κάποια επαρχιακή πόλη στα βάθη των Ουραλίων,ο Λέο συνειδητο-ποιεί ότι το έγκλημα που βοήθησε να συγκαλύψουν στην πρωτεύουσα έχει συμβεί κι εδώ."Η δολοφονία ενός ακόμα παιδιού".
Διακινδυνεύοντας τα πάντα,ο Λέο και η Ραΐσα αποδύονται στο κυνήγι ενός τρομερού δολοφόνου, ακόμη και με κίνδυνο να θεωρηθούν εχθροί του κράτους...

Τίποτα δεν σας λέω παραπάνω,να με εμπιστευθείτε και να τα διαβάσετε!

Σχόλια

 1. Ανώνυμος6/10/10 16:24

  Απίστευτη παρουσίαση βιβλίου,ιδιαίτερα πολιτική, γιατί όχι!Προσωπικά γουστάρω,έχω βαρεθεί τα ξενέρωτα ή τα στημένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος24/6/12 00:02

  "....από κείνη την ξενέρωτη νομπελόσουπα της κυρά Μύλλερ..." και "Μέσα στα σπλάχνα του βιβλίου του ο Βρεττανοσουηδός Τομ Ρομπ Σμιθ,μόλις στα 31 του,φυτεύει με άνεση δυό έμβρυα."
  Δηλώνω φανατικός αναγνώστης του μπλογκ σας κυρία μου.Ερρίκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νίκος Γιαννίδης31/10/13 11:21

  ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ:

  Σοβιετική Ένωση, 1953. Υπεύθυνο για την επιβολή του νόμου είναι το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας -η μυστική αστυνομία που η αγριότητά της δεν είναι καθόλου μυστική- επί της "βασιλείας" του οποίου ο λαός διατάσσεται να πιστεύει ότι το έγκλημα δεν υφίσταται.

  Όταν όμως ανακαλύπτεται το πτώμα ενός αγοριού πάνω στις σιδηρογραμικές γραμμές στη Μόσχα, ο αξιωματικός Λέο Ντεμίντοφ -ήρωας πολέμου, τυφλά αφοσιωμένος στο Υπουργείο- μαθαίνει προς μεγάλη του έκπληξη ότι η οικογένεια του παιδιού είναι πεπεισμένη πως πρόκειται για φόνο. Οι προϊστάμενοι του Λέο τον διατάζουν να την αγνοήσει κι αυτός αναγκάζεται να υπακούσει. Κάτι μέσα του, όμως, του λέει ότι η υπόθεση κρύβει πολλά.

  Το Υπουργείο, συναισθανόμενο τις αμφιβολίες του Λέο, δε διστάζει να τον απειλήσει, αναγκάζοντάς τον να γυρίσει την πλάτη του στο άλλοτε αγαπημένο του Κόμμα. Έχοντας περιπέσει σε δυσμένεια, εξόριστος μαζί με τη γυναίκα του, τη Ραΐσα, σε κάποια επαρχιακή πόλη στα βάθη των Ουραλίων, ο Λέο συνειδητοποιεί ότι το έγκλημα που βοήθησε να συγκαλύψουν στην πρωτεύουσα έχει συμβεί κι εδώ. "Η δολοφονία ενός ακόμα παιδιού".
  Διακινδυνεύοντας τα πάντα, ο Λέο και η Ραΐσα αποδύονται στο κυνήγι ενός τρομερού δολοφόνου -ακόμη και με κίνδυνο να θεωρηθούν εχθροί του κράτους...
  Άμεσα συνδεδεμένο με πραγματικά γεγονότα, το "Παιδί 44" είναι ένα θρίλερ καταιγιστικής δράσης και, ταυτόχρονα, μια σπαρακτική καταγραφή της τρομοκρατίας που επιβάλλουν στους λαούς οι ίδιες οι κυβερνήσεις τους, εξετάζοντας την ενοχλητική αλήθεια του τι σημαίνει να προσπαθείς να επιβιώσεις κάτω από τον ζυγό μιας δικτατορίας - και τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος θα τολμήσει να αντιδράσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Νίκος Γιαννίδης31/10/13 11:27

  ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ:
  Σοβιετική Ένωση, 1953. Υπεύθυνο για την επιβολή του νόμου είναι το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας -η μυστική αστυνομία που η αγριότητά της δεν είναι καθόλου μυστική-, επί της "βασιλείας" του οποίου ο λαός διατάσσεται να πιστεύει ότι το έγκλημα δεν υφίσταται.Όταν όμως ανακαλύπτεται το πτώμα ενός αγοριού πάνω στις σιδηρογραμικές γραμμές στη Μόσχα, ο αξιωματικός Λέο Ντεμίντοφ -ήρωας πολέμου, τυφλά αφοσιωμένος στο Υπουργείο- μαθαίνει προς μεγάλη του έκπληξη ότι η οικογένεια του παιδιού είναι πεπεισμένη πως πρόκειται για φόνο. Οι προϊστάμενοι του Λέο τον διατάζουν να την αγνοήσει κι αυτός αναγκάζεται να υπακούσει. Κάτι μέσα του, όμως, του λέει ότι η υπόθεση κρύβει πολλά.Το Υπουργείο, συναισθανόμενο τις αμφιβολίες του Λέο, δε διστάζει να τον απειλήσει, αναγκάζοντάς τον να γυρίσει την πλάτη του στο άλλοτε αγαπημένο του Κόμμα. Έχοντας περιπέσει σε δυσμένεια, εξόριστος μαζί με τη γυναίκα του, τη Ραΐσα, σε κάποια επαρχιακή πόλη στα βάθη των Ουραλίων, ο Λέο συνειδητοποιεί ότι το έγκλημα που βοήθησε να συγκαλύψουν στην πρωτεύουσα έχει συμβεί κι εδώ. "Η δολοφονία ενός ακόμα παιδιού".Διακινδυνεύοντας τα πάντα, ο Λέο και η Ραΐσα αποδύονται στο κυνήγι ενός τρομερού δολοφόνου -ακόμη και με κίνδυνο να θεωρηθούν εχθροί του κράτους...
  Άμεσα συνδεδεμένο με πραγματικά γεγονότα, το "Παιδί 44" είναι ένα θρίλερ καταιγιστικής δράσης και, ταυτόχρονα, μια σπαρακτική καταγραφή της τρομοκρατίας που επιβάλλουν στους λαούς οι ίδιες οι κυβερνήσεις τους, εξετάζοντας την ενοχλητική αλήθεια του τι σημαίνει να προσπαθείς να επιβιώσεις κάτω από τον ζυγό μιας δικτατορίας - και τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος θα τολμήσει να αντιδράσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συκοφαντείτε, στο τέλος κάτι θα μείνει-Γκεμπελς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η ρήση του ακατονόμαστου είναι για το σχόλιο του προηγούμενου επισκέπτη του μπλογκ,για την ανάρτηση,για το ίδιο το βιβλίο;Τι ακριβώς εννοείτε;Αν γινόσασταν πιο σαφής καλά θα ήταν.Ευχαριστώ.

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου