Βραβείο Αναγνωστών 2010

Αντιγράφω από την σελίδα του ΕΚΕΒΙ:  

Βραβείο Αναγνωστών 2010 

Το κοινό επέλεξε
 «Όπως ήθελα να ζήσω», της Ελένης Πριοβόλου
 Το Βραβείο Αναγνωστών 2010 απονέμεται στο βιβλίο «Όπως ήθελα να ζήσω» της Ελένης Πριοβόλου (Εκδόσεις Καστανιώτη). 

Πρόκειται για ένα απολαυστικό μυθιστόρημα που μας μεταφέρει στην Αθήνα των τελών του 19ου αιώνα, μια εποχή έντονου πολιτικού κλίματος αλλά και παθών σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο ώστε να "φέρνει το άρωμα" της σημερινής πραγματικότητας στον αναγνώστη του. 

 Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) για έκτη χρονιά. Είναι ένα μοναδικό βραβείο στα ελληνικά δεδομένα αφού προκύπτει αποκλειστικά από τους ίδιους τους αναγνώστες, ξεκινώντας από τα μέλη των Λεσχών Ανάγνωσης (που αποφασίζουν για τη «βραχεία λίστα») και δίνοντας τη σκυτάλη στο ευρύ κοινό το οποίο ψηφίζει με sms: ένα βραβείο που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των βιβλιόφιλων και επιβραβεύει τα μυθιστορήματα που «φορούν» την κόκκινη κορδέλα. 

Η ανακοίνωση της φετινής νικήτριας έγινε την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010 σε ζωντανή σύνδεση με την καθημερινή ενημερωτική εκπομπή «Συμβαίνει τώρα» της ΝΕΤ. Παράλληλα, στις 8.00 το βράδυ της ίδιας ημέρας η δημοσιογράφος Έλενα Διάκου θα παρουσιάσει την Ελένη Πριοβόλου στην εκπομπή «Ημερολόγια καταστρώματος» του Δεύτερου Προγράμματος της ΕΡΑ. 

 Το ΕΚΕΒΙ θα απονείμει το βραβείο (έργο του εικαστικού Διαμαντή Αϊδίνη) σε εκδήλωση που θα οργανώσουν οι Εκδόσεις Καστανιώτη τις προσεχείς ημέρες. (Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα). 

 Με το Βραβείο Αναγνωστών έχουν τιμηθεί τα βιβλία: 
-το 2009 «Ιμαρέτ», του Γιάννη Καλπούζου, 
-το 2008 «Όλα σου τα ‘μαθα μα ξέχασα μια λέξη» του Δημήτρη Μπουραντά, 
-το 2007 «Ο κύριος Επισκοπάκης» του Ανδρέα Μήτσου, 
-το 2006 «Αμίλητα βαθιά νερά», της Ρέας Γαλανάκη, 
-το 2005 «Η μέθοδος της Ορλεάνης» της Ευγενίας Φακίνου. 

Σημειώνουμε ότι με την ψήφο τους οι αναγνώστες συμμετείχαν κατά 50% στο τελικό αποτέλεσμα ενώ το υπόλοιπο 50% βγήκε από τις ψήφους που έχουν ήδη δώσει τα μέλη Λεσχών Ανάγνωσης από τις 280 που λειτουργούν σ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σχόλια

 1. Ανώνυμος15/12/10 14:28

  Ως Degas πάντως εσείς δεν την είχατε την Πριοβόλου στα 15 σας.Το διαβάζει η κοπέλα μου,
  όμως δεν την έχει κερδίσει,μέχρι τώρα τουλάχιστον.Έτσι λίγο που το ξεφύλλισα μου φάνηκε να απευθύνεται πιο πολύ σε γυναικείο κοινό.Νίκος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ας μην τροφοδούμε πια αυτά τα στεγανά κι ας ζουν και βασιλεύουν,ξέρεις του τύπου γυναικείο κοινό,μαζική λογοτεχνία και δεν ξέρω τι άλλο.Λέω να το διαβάσω κάποια στιγμή.Η αλήθεια είναι ότι κανένα προηγούμενο βραβείο λεσχών και αναγνωστών δεν μου είχε πραγματικά αρέσει.
  Η λίστα μας ήταν όντως λίγο διαφορετική,επίσης μάλλον δεν πολυασχολούμαστε με βραβεία και τέτοια,είναι κι αυτά μέσα σε τόση άσκοπη εκδοτική πλημμυρίδα πολλά και περιττά, αρκετά τουλάχιστον εξ αυτών.Ποιοί είναι οι αυθεντικοί πνευματικοί άνθρωποι στην χώρα αυτή που να δίνουν βραβεία στο κάτω κάτω...Έτσι το βραβείο αναγνωστών, μέσα από τις λέσχες κατά το ήμισυ, είναι ίσως το πιο γνήσιο,σαφώς εκφράζει τον μέσο, ημιεκπαιδευμένο αλλά πάντως υποψιασμένο αναγνώστη που τα δύσκολα δεν είναι το φόρτε του αλλά δεν είναι και σαβουρομαζώχτρας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου