"Η Αναρχία",Πιοτρ Κροπότκιν

Κοντά στον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα.Ο Πορτογάλος ποιητής Φερνάντο Πεσσόα κι "Ο Αναρχικός Τραπεζίτης" του με "έστειλαν'' στο βιβλίο του Ρώσου Πιότρ Κροπότκιν(ο οποίος, ξέρετε,ήταν... πρίγκηπας),ενός μάλλον φωτισμένου στοχαστή, που οραματιζόταν διάφορα αγγελικά, καλά και ηθικά για τον κόσμο μας πράγματα, με αφετηρία βέβαια την κοσμοθεωρία του αυτή.
Δεν θα μπω στο περιεχόμενο των απόψεων του Κροπότκιν και την ιδεολογία του αναρχισμού και αν,ή γιατί και πώς κτλ και ποιοί κι αν δικαιούνται ή έχουν καμιά σχέση διάφοροι σημερινοί "αναρχικοί"με όλα αυτά που διάβασα,διότι με ένα δυό φιλοσοφικά βιβλία δεν έγινα ξαφνικά και ειδήμων αλλά θα σταθώ στην εισαγωγή του βιβλίου και στον Ιωάννη Ζερβό,τον μεταφραστή του.
Μου έκανε εντύπωση αφενός μεν η ακραία γλώσσα στην οποία έγραφε το 1924 ο Ζερβός-δημοτική με απλοποιήσεις,που φαντάζουν υπερβολικές σήμερα αλλά έχουν ενδιαφέρον καθώς δείχνουν ανάγλυφα όλη την διαδρομή της υπέροχης γλώσσας που γράφουμε και μιλάμε,από την μια στην ή στις άλλες της εκδοχές,πάμπολλες και όλες εξόχως συγκλονιστικές: καθαρεύουσα,αρχαΐζουσα,
δημοτική, δημοτική του Ψυχάρη,του Παλαμά,του Γληνού κά με τις αμέτρητες μεταρρυθμίσεις και κόντρα μεταρρυθμίσεις και όλα αυτά εν μέσω τρομακτικών πολιτικών καταστάσεων,πολέμων,
κινημάτων,πτωχεύσεων και με την Ελλάδα αλώνι συγκρούσεων των ξένων-μονίμως,βρε παιδί μου,ξένων-συμφερόντων και αφετέρου η δική του σκέψη,του ίδιου του Ζερβού δηλαδή, η συλλογιστική και η δύναμη τής αρκετά επιστημονικής ανάλυσης στην οποία προσφεύγει για να τεκμηριώσει και η οποία καταλήγει....προφητική!

Ο Ιωάννης Ζερβός φαίνεται πόσο πολυμαθής ήταν και πόσο είχε κατασταλάξει σε μια οπωσδήποτε φωτισμένη, φιλοσοφική βέβαια, αντίληψη για την ελευθερία.
Αν πέσει στα χέρια σας το παλιό αυτό βιβλίο,εκδόσεις Ηριδανός,διαβάστε οπωσδήποτε τα προλεγόμενα τού Ζερβού και μετά, ναι,μπορείτε να σταυροκοπηθείτε, που στην ωραία μας χώρα δεκάδες διανοούμενοι και στοχαστές έλεγαν,έγραφαν,πρόβλεπαν,πρότειναν,προσπαθούσαν εδώ κι έναν και βάλε αιώνα,αλλά ποιός να τους ακούσει;

Και να΄μαστε 90 χρόνια μετά, να υπηρετούν οι δημοκρατικά,και με πλειοψηφία παρακαλώ,
εκλεγμένες κυβερνήσεις μας ξανά,σαν να μην πέρασε μια μέρα,ξένα συμφέροντα....

Σχόλια

  1. Ανώνυμος8/1/11 17:33

    Α,δεν πας καλά,χριστουγεννιάτικα διάβαζες τέτοια...Λοιπόν μετά τον αναρχικό τραπεζίτη, τον οποίο προσωπικά βρίσκω πολύ γελοίο ως κείμενο,αφού πήγες μέχρι τον αναρχοπατέρα Κροπότκιν πρέπει να διαβάσεις και ολίγον από τους λεγόμενους αναρχοκαπιταλιστές.Και Μαξ Στίρνερ.Χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή ιδέα,λίγο θεωρητικό διάβασμα και πολύ πρακτική θα βοηθούσε,ξέρεις.Δεν τον έχω διαβάσει τον κύριο,τον ψιλοέχω για πολύ αμερικανάκι,πάντως σ΄ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου