ΒΡΑΒΕΙΩΝ "ΔΙΑΒΑΖΩ" Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Βαριέμαι τόσο πολύ τα διάφορα βραβεία και τα όσα λέγονται ή δεν λέγονται μετά για τις βραβεύσεις....Κι επίσης φέτος πολλά με χάλασαν από ό,τι είδα και άκουσα
και μέσα στην κατάμεστη αλλά παράλληλα τρομαχτικά άδεια αίθουσα,θα σας εξηγήσω άλλη φορά τι εννοώ,γενικότερα δεν έχω όρεξη .Ο κόσμος καίγεται....
Αλλά τα βραβεία του "Διαβάζω" και το Βραβείο Αναγνωστών,το οποίο το υποστηρίζω φανατικά ως θεσμό, διότι είναι πέρα για πέρα αντιπροσωπευτικό ενός μέσου αλλά με καλά κριτήρια αναγνωστικού κοινού,ακόμα κι όταν δεν συμφωνώ με την τελική επιλογή,είναι λοιπόν αυτά τα δυο βραβεία αρκετά σημαντικά και δεν γίνεται, αφού σας παρέθεσα ολόκληρη την λίστα των υποψηφίων, να μην σας ενημερώσω για τα,αναμενόμενα εκτός του εξαιρετικού Γεννάρη,αποτελέσματα.
Βεβαίως να ρισκάρω να προβλέψω ότι και το Αναγνωστών σε λίγους μήνες ίσως κι αυτό πάει στην Καρυστιάνη αλλά να σχολιάσω ότι φέτος ήταν πολλοί οι όντως καλοί και να κάνω κι εγώ την παρατήρηση ότι είχαμε μιαν ελπιδοφόρα κινητικότητα στην ελληνική λογοτεχνία, έτσι λοιπόν άλλοι τόσοι,λιγώτερο του τύπου "βαρύ πυροβολικό", θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι υποψήφιοι τουλάχιστον, αλλά.... δεν.


Βραβείο Μυθιστορήματος στην Ιωάννα Καρυστιάνη για το βιβλίο της «Τα σακιά» (Εκδόσεις Καστανιώτη). Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας στον Αλέξανδρο Ίσαρη για το βιβλίο του «Βίνκελμαν ή το Πεπρωμένο» (Εκδόσεις Κίχλη). Βραβείο Ποίησης εξ’ ημισείας στους Χριστόφορο Λιοντάκη για τη συλλογή «Στο τέρμα της πλάνης» (Εκδόσεις Καστανιώτη) και Κώστα Μαυρουδή για τη συλλογή «Τέσσερις εποχές» (Εκδόσεις Κέδρος). Βραβείο Λογοτεχνικού Δοκιμίου- Μελέτης στον Κωνσταντίνο Τσουκαλά για το βιβλίο του «Η επινόηση της ετερότητας, “Ταυτότητες” και “διαφορές” στην εποχή της παγκοσμιοποίησης» (Εκδόσεις Καστανιώτη). Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα (προς τιμή του Ηρακλή Παπαλέξη) στον Μιχάλη Γενάρη για το βιβλίο του «Πρίγκιπες και δολοφόνοι» (Εκδόσεις Ίνδικτος). Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου στους Αντώνη Παπαθεοδούλου (κείμενο) και Μυρτώ Δεληβοριά (εικονογράφηση) για το βιβλίο «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο» (Εκδόσεις Πατάκη). Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά στην Μαρία Παπαγιάννη για το βιβλίο της «Το δέντρο μονάχο» (Εκδόσεις Πατάκη). Το Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο (προς τιμή του ιδρυτή του περιοδικού, Περικλή Αθανασόπουλου) απονεμήθηκε στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη για τη μακρόχρονη συμβολή του στα ελληνικά γράμματα.

Σχόλια