"Fin de Siecle",Παύλος Κρέμος

Την ανάγνωση αυτής της συλλογής των όμορφων,νοσταλγικών, πολιτικών,βιωματικών διηγημάτων του Παύλου Κρέμου, την χρωστώ στην φίλη μου την Λουκία η οποία σαν άλλο -ας μου επιτρέψει να την αποκαλέσω-"λαγωνικό" πολιτισμού-ξετρυπώνει και διαδίδει με άσβεστη όρεξη κάθε καλό που συμβαίνει και γεννά ελπίδα στην πόλη.Πρακτικά το βιβλίο έφτασε στα χέρια μου μέσω του φίλου Πέτρου Κακολύρη του εκδότη,ο οποίος έχει επωμιστεί με τον συγγραφέα του βιβλίου Παύλο Κρέμο και άλλους πολύ αξιόλογους ανθρώπους την λειτουργία του πολιτιστικού ομίλου "Εύμαρος" στην Αθήνα,ενός ομίλου που δραστηριοποιείται από παλιά στον τομέα του πολιτισμού ποικιλοτρόπως- και εκδίδοντας-οπότε μέσα στην γενική σήψη και χαζομάρα των καιρών μας, αυτήν ειδικά την εποχή είναι αληθινή όαση στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης και πραγματικά αξίζει να παρακολουθήσει συνολικά κάποιος την προσπάθεια και να την στηρίξει.
Η συλλογή είναι αποτύπωμα στο χαρτί, εν είδει ίσως και προσωπικού ημερολογίου αλλά σε μιαν εποχή που το προσωπικό ήταν ή εύκολα γινόταν και συλλογικό, της γλυκιάς, θολής, έντονης, ανέμελης,αλλά και με τις άπειρες πολιτικές εντάσεις και τις καθημερινές ιστορίες της νιότης του ίδιου του Κρέμου κυρίως από την ζωή του στην Ιταλία με ειδικό ενδιαφέρον το ότι καθετί το έχει βιώσει καλά ή άσχημα ως οργανωμένος αριστερός φοιτητής,στο τότε ΚΚΕ εσωτερικού-τι τίτλος Θεέ μου κι αυτό-εποχή της χούντας εδώ.
Ο Κρέμος με λόγο απλό και καθαρό,με την πολιτική του μνήμη και την κρίση έντιμες και μεγαλόπνοες θυμάται,γράφει και καταθέτοντας θεωρώ την ψυχή του, μοιράζεται, με μας που διαβάζουμε τα διηγήματα, ολόκληρη την αλληλουχία συνταρακτικών γεγονότων συγκλονιστικών δεκαετιών με τα αναμενόμενα αλλά και τα αναπάντεχα προσωπικά του καθενός και ευρύτερα κοινωνικά επακόλουθά της.Σήμερα εποχή πάλι τραγικά δύσκολη για την χώρα,εποχή διαφορετικού τύπου ομηρίας αλλά πάντως ομηρίας,με πολλά σημεία (και τέρατα )να μοιάζουν απίστευτα με τα τεκταινόμενα των δεκαετιών που με αυτές καταπιάνεται ενθυμητικά ο Κρέμος,ο λόγος του καταλήγει μέσω των διηγημάτων να είναι, με την αφύπνιση που πάντα φέρνει η συγκίνηση, δυνατός , ουσιαστικός αλλά και απόδοσης τιμής σε πρόσωπα της Αριστεράς καθώς για παράδειγμα θυμάται ιδιαίτερα τον Άγγελο Ελεφάντη,που δεν ζει πλέον αλλά έχει αφήσει την σφραγίδα του στην μαχόμενη,ελληνική διανόηση με μια κληρονομιά τεράστια, τον εξαιρετικό "Πολίτη",κληρονομιά που ανήκει διαχρονικά σε όλους τους δημοκρατικά σκεπτόμενους Έλληνες.

Όσοι πιστοί της βιωματικής αφήγησης ειδικά με... αριστερές καταβολές αλλά και διαθέσεις μην το χάσετε,θα θυμηθείτε πολλά,θα αναγνωρίσετε πρόσωπα,θα νοσταλγήσετε καταστάσεις και καταστάσεις.Όσοι πάλι είστε απλά περίεργοι ή απλά παμφάγοι βιβλιόφιλοι επίσης δεν θα χάσετε καθώς ο Κρέμος σας απλώνει γενναιόδωρα μιαν ολόκληρη εποχή,φιλτραρισμένη μέσα από την έκδηλη ανθρωπιά του.

Σχόλια

  1. Χάρηκα που σας βρήκα σε αυτή τη σελίδα. Δεν ήξερα για το blog σας. Είμαστε κοντά γεωγραφικά αλλά λόγω υποχρεώσεων δεν μπορώ να παρακολουθώ τις αναγνώσεις σας.Είμαι ζωγράφος αλλά αγαπώ πολύ και το βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου