Πολύ βιβλιοβραβείο βρε παιδιά!


Τα έχω μπερδέψει,πόσα πια δίνονται;
Απαιτώ να καθιερώσουμε πάραυτα το ΜΕΓΑ ΜΠΛΟΓΚΟΒΙΒΛΙΟΒΡΑΒΕΙΟ με έπαθλο ένα κουτί ωραία λουκουμάκια, από διαφορετικό μέρος της χώρας κάθε φορά,να κάνουμε τζέρτζελάκι κι εμείς οι μπλογκοβιβλιόφιλοι….Κι αν εσείς οι σοβαροί μπλογκάδες δεν θέλετε, σκασίλα μου,αυτοανακηρύσσομαι επιτροπή-πρόεδρος,γραμματεύς,μέλος κι ό,τι άλλο- και αύριο-μεθαύριο β ρ α β ε ύ ω!Τι καλά!
Όσο για το "Ειδικό βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα: δεν απονέμεται" τι να πω,δώσανε βραβεία με τη σέσουλα,εκεί κολλήσανε.....δεν υπήρξε ούτε ένας που να ταιριάζει θετικά ή αρνητικά το προφιλάκι του;
Μην τρελαθούμε ....
Οι βραβευθέντες δηλαδή ,για να κόψω την πλάκα τώρα,σε τούτη εδώ την λίστα, μια χαρά λογοτέχνες είναι κι ας μην τους ξέρω κι ας μην μου αρέσουν ή καλύτερα ας μη μου ταιριάζουν όλοι και γούστο του καπέλο του και του Χριστιανόπουλου αν το έστειλε πίσω κι είπε και τα όσα είπε κι η επιτροπή επίσης μπορεί να ΄ναι μια χαρά άνθρωποι αλλά, αλλά,αλλά…..πολύ βραβείο βρε παιδιά……


Ανακοινώθηκαν την Δευτέρα τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2011 (αφορούν στις εκδόσεις του έτους 2010), στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας από τον «βραχύ κατάλογο» των υποψήφιων προς βράβευση έργων.

«Δεν θέλω ούτε τα βραβεία ούτε τα λεφτά τους», δήλωσε ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, μόλις πληροφορήθηκε ότι του απονέμεται το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που διέπει τον θεσμό των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας (ν. 3905/2010), δίνεται στη δημοσιότητα το σκεπτικό βράβευσης της αρμόδιας Επιτροπής για κάθε κατηγορία. «Ούτε θα εμφανιστώ ούτε θα απλώσω το χέρι για να το πάρω. Δεν θέλω ούτε τα βραβεία ούτε τα λεφτά τους». Με αυτό τον τρόπο απάντησε ο θεσσαλονικιός ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος στη διάκρισή του με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού, παραπέμποντας σε παλιότερο κείμενό του (1979) με τον τίτλο «Εναντίον». «Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης απ' όπου και αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία από το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε. Αυτό το απαίσιο "υπείροχον έμμεναι άλλων", που μας άφησαν οι αρχαίοι. Είμαι εναντίον των βραβείων γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου …», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο κείμενό του «Εναντίον» ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Τα βραβεία Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων: Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Ντίνο Χριστιανόπουλο για το σύνολο του έργου του.

Βραβείο Μυθιστορήματος: Απονέμεται ομόφωνα στον Θωμά Κοροβίνη για το έργο του με τίτλο «Ο γύρος του θανάτου», εκδόσεις Άγρα.

Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας: Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Χρήστο Οικονόμου για το έργο του με τίτλο «Κάτι θα γίνει, θα δεις», εκδόσεις Πόλις.

Βραβείο Ποίησης: Απονέμεται ομόφωνα στον Γιώργο Μαρκόπουλο για το έργο του με τίτλο «Κρυφός κυνηγός», εκδόσεις Κέδρος.

Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής: Απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στην Γεωργία Γκότση για το έργο της με τίτλο «Η διεθνοποίησις της φαντασίας: Σχέσεις της ελληνικής με τις ξένες λογοτεχνίες τον 19ο αιώνα», εκδόσεις Gutenberg και στην Βενετία Αποστολίδου για το έργο της με τίτλο «Τραύμα και μνήμη: Η πεζογραφία των πολιτικών προσφύγων» εκδόσεις Πόλις.

Βραβείο Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας: Το Βραβείο Χρονικού - Μαρτυρίας απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Χ. Θεοχάρη για το έργο του με τίτλο «Δίστομο - : 10 Ιουνίου 1944 - Το ολοκαύτωμα», εκδόσεις Σύγχρονη Έκφραση.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα: Απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στον Mιχάλη Γεννάρη για το έργο του με τίτλο «Πρίγκιπες και δολοφόνοι», εκδόσεις Ίνδικτος και στον Θοδωρή Ρακόπουλο για το έργο του με τίτλο «Φαγιούμ», εκδόσεις Μανδραγόρας.

Ειδικό βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα: δεν απονέμεται.

Η Επιτροπή απαρτίζεται από τους: Νίκο Δαββέτα (συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας), Λίζυ Τσιριμώκου (Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Χρήστος Αστερίου (Συγγραφέας), Δημήτρης Καργιώτης (Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Τίνα Μανδηλαρά (Κριτικός Λογοτεχνίας), Δημήτρης Μίγγας (Συγγραφέας), Ανδρέας Μήτσου (Συγγραφέας), Λίνα Πανταλέων (Κριτικός Λογοτεχνίας).

Σχόλια

 1. Ανώνυμος25/1/12 20:52

  Η κυρία Κική Δημουλά πήρε κάποιο βραβείο πρόσφατα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος26/1/12 11:23

  Όποιος κάνει τον κόπο να διαβασει το σκεπτικό της επιτροπής θα δει ότι το ειδικό βραβείο δεν απενεμήθη επειδή η επιτροπή θεώρησε ότι το βραβείο θεσπίστηκε ως επικοινωνιακό τρικ, είναι άνευ ουσίας, και άρα αρνήθηκε να το δώσει. (Η επιτροπή, λοιπόν, δεν λεει οτι δεν υπαρχει συγγραφεας που να ασχολείται με κοινωνικά ζητήματα,στο κάτω κάτω η ίδια επιτροπή έδωσε βραβείο στον Χρηστο Οικονομου που κατά γενική ομολογια απέχει από τις ομφαλοσκοπήσεις άλλων ελλήνων συγγραφεων): http://www.tovima.gr/files/1/2012/01/23/%CE%BC%CE%B7%20%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AE.pdf
  Πράγμα που το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον γιατί υπονοείται ότι το υπουργειο θέλησε να θεσπίσει το βραβείο μόνο και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις κοινωνικής ευαισθησίας, και η επιτροπη τους γειωσε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ναι;Μα με τους κανόνες του υπουργείου πορεύεται η κάθε τέτοια-
  έντιμη δεν λέω το αντίθετο-επιτροπή την οποία όμως στο δια ταύτα γιατί να την δικαιολογήσουμε;Επειδή δεν τολμά να συγκρουστεί στα ίσια,με λίγα και ξεκάθαρα λόγια ενώ,όπως λέτε, έχει αντιληφθεί και διαφωνεί;Σιγά δε μην τους γείωσε υπονοώντας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος26/1/12 13:38

  Δεν σχολιάζω για να δικαιολογήσω την επιτροπή ή να τη συγχαρώ. (παρά το ότι θεωρώ πως το να αρνηθει να δώσει ένα βραβειο που το υπουργείο θέσπισε έχει πολύ ενδιαφέρον σαν κίνηση και τη βρισκω αξιοπρεπή. Θα μπορουσαν να είχαν πορευτεί πλήρως με τις υποδείξεις του βραβείου και να το δωσουν.) Σχολιάζω γιατί γράψατε: "δεν υπήρξε ούτε ένας που να ταιριάζει θετικά ή αρνητικά το προφιλάκι του;Μην τρελαθούμε", οποτε σκέφτηκα ότι μπορει και να σας ενδιαφέρει το ότι δεν ήταν ζήτημα ταιριαστού ή όχι προφίλ, αλλά ζήτημα μιας λογοτεχνικής και κριτικης άποψης περί του βραβείου.

  Κι επίσης, το σκεπτικό κάνει ξεκάθαρα λόγο για επικοινωνιακό τρικ του υπουργείου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όπως και να έχει ευχαριστώ για την παρέμβασή σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου