"Το Τέλος της Τρέλας",Χόρχε Βόλπι
Στο δαιδαλώδες και άνισο μυθιστόρημα τού απελπισμένου,έτσι μου φάνηκε,για να λογίζεται αντισυμβατικός -λέει- συγγραφέας, κυρίου Χόρχε Βόλπι από το Μεξικό,με τίτλο "Το Τέλος της Τρέλας", ξαναζωντανεύει με  πανταχού παρούσα την ατελείωτη επιδειξιομανή φλυαρία του συγγράφοντος, όλη εκείνη η υπερεκτιμημένη αρλούμπα του  Μάη του '68,θεωρούμενη από τον συγγραφέα ως η αφετηρία,αρχής γενομένης από την Γαλλία,της κατοπινής πορείας για την αλλαγή του κόσμου μέσα από την  γενικότερη "τρέλα" της Αριστεράς και του οράματός της για μια δικαιότερη κοινωνία παγκοσμίως, σε μια χρονική έκταση περίπου είκοσι χρόνων-από το 1968 ως τις αρχές του ΄90- οπότε και ξηλώνονται και ράβονται με μιαν άλλη  κλωστή,εκείνην την υπερφίαλη και υπερβολική του κυρίου Βόλπι,όλες οι  ιστορίες,οι μύθοι και οι απομυθοποιήσεις τους και οι παραλλαγές,που μπορεί να ξέρουμε κι εμείς οι μεταγενέστεροι,κοινοί θνητοί ανά τον πλανήτη από την σχετική βιβλιογραφία και φιλμογραφία και ό,τι τέλος πάντων υπάρχει, αλλά έχουν προστεθεί και όλες εκείνες  οι επιπλέον, που προφανώς σκαρώνει αυτός ο παμπόνηρος γιάπης, ώστε τελικά δεκάδες αλήθειες αλλά  και εκατοντάδες ψέματα  να γίνονται ένας αχταρμάς,για να ενισχυθεί και να πιάσει, εμπορικώς, με την  πλοκή και την μεγαλοστομία της στο ζενίθ, αυτή η όπως με τα σωστά μου την αποκάλεσα, αρλούμπα-μυθιστόρημα και να νομίζει, ενδεχομένως, ο Βόλπι ότι  κάνει λογοτεχνία αξιώσεων. Πολιτική λογοτεχνία αξιώσεων.
Διότι η  πολιτική, διάβασα κάπου,λογοτεχνία-τι είναι αυτό τώρα, βρισιά για την λογοτεχνία,δεν ξέρω-δια χειρός Βόλπι, θεωρητικώς,επιστρέφει πάλι θριαμβευτικά, πού; Στο μπεστσέλλερ; Εντάξει,δεν έχω αντίρρηση.Με τί όμως;Με κεντρικούς της ήρωες ονόματα μιας εποχής με τα καλά και τα κακά της,τα πάνω και τα κάτω,που το καθένα τους ζυγίζει κιλά και κιλά;  Αλτουσέρ,Λακάν,Ντεμπόρ,Φουκώ,Μπαρτ και άλλοι πολλοί γνωστοί και μη εξαιρετέοι διανοητές (μήπως και νεκροθάφτες;) της ψυχανάλυσης,του μαρξισμού,της αριστεράς  και συμμαζεμό δεν έχει αυτή η σαλάτα " Μάης του '68" με σεφ τον Χόρχε Βόλπι;Ακόμα κι ο κυριούλης Κονκασέ,μάλλον Κονμπεντίτ ,αυτός ο ξεπουλημένος βλάκας κάνει κι αυτός την μικρή περασιά του!
Τι να σας πω;Ότι δεν...κατασυγκλονίστηκα, τσιτσιρισμένη ούσα από την καπιταλιστική κρισάρα στο προτεκτοράτο Ελλάντεν,να παακολουθώ εν έτει 2012 τις  βρυκολιακασμένες και αποτυχημένες επαναστατικοποιήσεις του κόλου του κάθε Ντάνυ που τόσο συντόμως και θλιβερά έγινε ξεντάνυ; Ε,δεν συγκλονίστηκα...

Ένα απλό, καλό μυθιστορηματάκι (που έχει βραβευτεί και δικαίως,σκίζει  η μετάφρασή του από την Μελίνα Παναγιωτίδου για τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια), είπα η γυναίκα να διαβάσω,καθώς έχω  ξεκινήσει με μεγάλη αφοσίωση κι όρεξη τους Αδελφούς Καραμάζοφ και με συγκινεί βαθύτατα το απαράμιλλο γράψιμο του Ντοστογιέφσκι,οπότε με το  θέμα του Βόλπι δεν θα είχα πρόβλημα να κάνω ένα διάλειμμα, αλλά η πονηριά του Μεξικάνου δεν καταπίνεται με τίποτα,τι άθλιος τύπος, δεν σταματά με την Γαλλία και τον Μάη της-που στην πραγματικότητα τον θάβει προστυχότερα από μένα που δεν τον έζησα,αλλά μπορώ σήμερα βλέποντας τον κύριο Ντάνυ και ξαναδιαβάζοντας πχ Λακάν να τον φτύνω ως ψευδεπίγραφο και προβοκατόρικο εκ του αποτελέσματός του και μόνον- σκαρώνει και άλλα τρανταχτά που τα βιώνει υποτίθεται από πρώτο χέρι ως αφηγητής -Αννίμπαλ Κεβέδο-συγγραφέας-δόκτωρ ψυχανάλυσης-Βόλπι-που-ένα-Νόμπελ -θα το γούσταρε-πολύ.Αμ δε....

Η αρλούμπα-που αυτός την ονόμασε "τρέλα" και υπονοεί είπαμε εκείνην της μεγάλης παγκόσμιας επανάστασης,της αριστεράς, των ανθρώπων και των αδικαίωτων και αναζητούμενων δίκιων τους και τα συναφή-συνεχίζεται, σύμφωνα με την διάθεσή του να μας τα πρήξει,με ένα απίστευτο άνευ ουσίας μπλαμπλα.Και πού δεν πάει η επανάσταση-τρέλα,στην Κούβα με τον Φιντέλ  Κάστρο, στην Χιλή με Κάστρο κι Αλλιέντε.... Μετακομίζει ύστερα στο Μεξικό....Εκεί βεβαίως ανακατεύεται με τους Τσιάπας.Και ούτω καθεξής.
Το κεφάλαιο του μυθιστορήματός του με τον Κάστρο είναι επιεικώς όλο για τα σκουπίδια,τα υπόλοιπα έχουν μερικές υποψίες καλού γραψίματος και μερικές σπιθίτσες πιασάρικων ιδεών αλλά είναι τόσο ανακατεμένος ο ερχόμενος με όλα όσα παραχώνει σε 450 σελίδες που μόνο μυθομανή και φαιδρό μπορώ να τον χαρακτηρίσω.
Βεβαίως η περίληψη στο διαδίκτυο παρουσιάζει το μυθιστόρημα του Βόλπι ως:

Κράμα πολιτικού και περιπετειώδους μυθιστορήματος, κριτικής του κόσμου της διανόησης και στρουκτουραλιστικής φάρσας, "Το τέλος της τρέλας" είναι μια σκληρή μεταφορά για τη μοίρα της Αριστεράς στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική, η συγκλονιστική αφήγηση της κατάρρευσης της επαναστατικής ουτοπίας. Αλλά και μια εσωτερική περιπέτεια στο όνομα της μεγαλύτερης, ίσως, τρέλας: του Έρωτα.

Ε,μα,γινόταν να λείπει ο έρωτας από ένα τέτοιο  παραλήρημα;Και τι έρωτας δηλαδή, απελπισμένος, χωρίς πραγματική ανταπόκριση και  η ηρωίδα του,η μούσα,η λατρεία κι έρωτας της ζωής του, η θεόμουρλη Γαλλίδα Κλαιρ Τάδε τι τύπος νομίζετε θα μπορούσε να είναι για να δέσει ως κερασάκι στην τούρτα;Μια ψυχοπαθής καρατσουλάρα, υπέρμαχος της  επιβαλόμενης με το ζόρι και με τα όπλα σωτηρίας των μαζών, χαχαχαχα, από τους ολίγους φωτισμένους-εδώ είναι αριστεροί οι σωτήρες-που μεταφέρει την παγκόσμια επανάσταση ως θιασαρχίνα μπουλουκιού τσιρκολάνων ανά τον κόσμο και που δεν αφήνει στο πέρασμά της απήδηχτο τίποτα,άντρες,επαναστάσεις, κινήματα, τα πάντα-ας όψεται ο Λακάν, του οποίου υπήρξε εννοείται ερωμένη- και που είναι για γέλια και για κλάματα μαζί ως  γυναικείος χαρακτήρας, σε όλα τα επίπεδα.
Ωχ,Παναγιά μου Ιουλιάτικα...Σχόλια

 1. Ανώνυμος10/7/12 15:23

  Όλα τα βιβλία που πραγματεύονται πρόσφατα ιστορικά γεγονότα όταν ακόμα ζούν άνθρωποι που τα βίωσαν και τα αφηγούνται ο καθένας με την δική του οπτική έχουν αυτή την πιθανότητα να καταντήσουν σαχλά.
  Αυτό δεν μου είχε φανεί τόσο μελό γιατί δεν το είχα πάρει καθόλου στα σοβαρά. Αλλά έτσι όπως τα θέτεις δεν έχεις και πολύ άδικο που λες διάφορα αρνητικά.Η μετάφραση όμως,ε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. νανα ιωαννιδου22/7/12 02:49

  Φιλτατη Βιβη
  Μια φιλη μου απο το institut fr,πρωτοκλασσατη του Μαη ,τωρα εχει τσαγερι εξω απο τη Βιεννη ,μου εχει πει Νανα να δω ποτε θα γραψω για το Μαη ,της λεω τα εχουν γραψει ολα τι να γραψεις? δεν εχουν γραψει τιποτα μου λεει
  Το βιβλιο θα λεγεται ....και μου εχει
  πει απιθανες ιστοριες σεξουαλικης απελευθερωσης για τοτε!
  Αλλα ξερεις πολλες φορες η ιστορια γραφεται διαφορετικα
  απο την πραγματικοτητα .Το ζουμε κι εμεις αυτο στη gr!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα Νανά,τουλάχιστον εκείνης θα είναι τα βιώματά της,οι αλήθειες,τα ψέμματα,τα καταπληκτικά ή τα λάθη που έζησε κι όλο αυτό που θα την ακολουθεί ώσπου να κλείσει-χτύπα ξύλο- τα μάτια της.
   Ο Βόλπι και δεν ήταν εκεί ο μπαγάσας και από την ταμαχιά του τα ανακάτεψε όλα,τα έκανε μια σούπα,για μπουγιαμπέσα βέβαια το πήγαινε αλλά του βγήκε φιδές...

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος21/9/12 13:20

  ".....βρυκολιακασμένες και αποτυχημένες επαναστατικοποιήσεις του κόλου του κάθε Ντάνυ που τόσο συντόμως και θλιβερά έγινε ξεντάνυ;"
  Χαχα,η πιο χύμα ανάρτησή σας,κυρία μου, respect!Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος21/9/12 13:30

   Συμφωνώ με την κριτική σου γιατί την έχω διαβάσει και εγώ την ηλιθιότητα του Βόλπι και επιπλέον μου άρεσε η χύμα και τσαντισμένη σου ανάρτηση.

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος1/5/13 21:17

  Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν το έχω διαβάσει.Ομως έχω διαβάσει τα Αναζητώντας τον Κλίνγκσορ και την Εποχή της στάχτης και μου αρεσαν πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μη σας πάρω στο λαιμό μου,είναι υποκειμενικά αυτά τα πράγματα,μη το ξεχνάτε....Εγώ πλέον ακούω Βόλπι και βγάζω φλύκταινες...

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου