"Μία Νυξ δι΄ εν Έτος",Γιάννης Πάσχος


Με την συλλογή αυτή του Γιάννη Πάσχου υπό τον τίτλο "Μία Νυξ δι΄εν Έτος" έκανα ένα αθέλητο πείραμα:έχοντας αγοράσει το μικρού μεγέθους 139σέλιδο βιβλίο ακριβώς λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του απ΄τις ωραίες εκδόσεις Μελάνι,εν έτει 2009,το διάβασα, απόλαυσα σε γενικές γραμμές και τα 18 διηγήματα που περιέχει και το άφησα(στη λήθη και στην ησυχία του)ασχολίαστο,δεν θυμάμαι γιατί και πως.
Το ξανάπιασα χτες στα χέρια μου,τυχαία εντελώς, και κάθισα πρόχειρα σε μια σκαλίτσα που έχω για να φτάνω στα πάνω ράφια ,έτσι για λίγο,για να το ξεφυλλίσω και κατέληξα να τα ξαναδιαβάσω όλα, χωρίς να καταλαβαίνω την ώρα να περνά.
Διαπίστωσα με χαρά ότι θυμόμουν σχεδόν ατόφια πολλά διηγήματα,την "Απόδραση", που για κάποιο λόγο που δεν θέλησα να σκαλίσω και που με είχε εξαρχής γοητεύσει με κείνα τα χέλια-δραπέτες, τον "Μικρό Ξεχασμένο Θεό" ,το "Όλα για το Καλό",αυτό στο οποίο με το επαγγελματικό του αυτοκίνητο και φυσικά δεν σας λέω τι είδους, πηγαίνει για μπάνιο την πολυμελή του οικογένεια ένας υπάλληλος,το πανέμορφο,τόσο ερωτικό "Ζωή Γεμάτη",τους "Εθελοντές των Ακτών" κι άλλα ακόμα,που μιλούν για την σχέση ενός εγγονού με τον παππού του ,ενός ζευγαριού που ζει κάπου ογδόντα χρόνια μαζί,τα νάζια μιας μικρής Τσέχας,τα άτιμα τα χέλια μιας γενναίας αγοράς που δεν έφερε καλή είσπραξη γιατί ποτέ δεν μετατράπηκε σε καλή πώληση  ,κι άλλα πολλά.
Τα βρήκα ακόμα καλύτερα και σημαντικότερα από την πρώτη φορά.Διηγήματα-κρασί.Δεν λένε ότι το καλό κρασί όσο παλιώνει γίνεται καλύτερο;Ε,κάτι τέτοιο.
Εύστοχα όλα τους,γραμμένα με λόγο όμορφο,κατανοητό,ευθύ,με αρχή,μέση και τέλος, απλά,γλυκά.Γεμάτα εικόνες από λίγο πιο παλιές εποχές,που τις έχει ποτίσει η αχλύ-αν προτιμάτε αχλή,πάω πάσο- της νοσταλγίας εκείνου που τις είδε και τις κράτησε θησαυρό στην μνήμη του μεγαλώνοντας, χωρίς όμως να τις έχει κάνει κοινοτυπίες,σαν αυτές που λέγονται σε μεθυσμένες γεροντοπαρέες κι αυτό είν΄όλο.
Για να σιγουρευτώ τα ξανάβαλα στα ψηλά ράφια της βιβλιοθήκης και σε 3-4 χρόνια τα ξαναπιάνω και τα ξαναλέμε (αν υπάρχουμε βέβαια μπλογκικώς γιατί με τέτοια κυβέρνηση μπορεί,αν δεν έχουμε ψοφήσει από τα χαράτσια και την τρομαχτική ακρίβεια της ζωής, να έχουμε πάρει κανονικά τα βουνά και κει δεν έχει internet).    Σχόλια