Λέσχη Ανάγνωσης Degas Οκτώβριος 2014 -Φεβρουάριος 2015Φοβερή οργάνωση και τάξη στην λέσχη ,μεγαλεία πράματα!Οι χαλαρές Τετάρτες που συνηθίζαμε να μαζευόμαστε έγιναν ήδη σειρήνες Παρασκευές προς το τέλος του μήνα και προβλέπω μετά την πλούσια πνευματική τροφή γλεντοκόποι και σουρτούκισες της ομάδας να συνεχίζουν με το κατιτίς τους από υλική τροφή στα ρακοταβερνεία της περιοχής.
Μόλις πιάσει η Άνοιξη,εκεί κατά Μάρτιο και Απρίλη πιθανολογώ πως θα πάρουν σειρά οι λάτρεις των τριημέρων εκτός κλεινού και μας βλέπω ν΄αλλάζουμε πάλι μέρα,λέμε τώρα, γιατί μετά και την ενφιάλωση,όποιων τους μένουν φραγκάκια και δι΄ εκδρομάς και δια ταβερνεία και τα ρέστα,χαλάλι τους οι αλλαγές των ημερών της βιβλιοκατάνυξης!

Πάντως όχι μόνον ημέρες ορίσαμε αυτήν την φορά αλλά και βιβλία.
 • Για τον Οκτώβριο ολοκληρώσαμε στις 24 όπως είχαμε πει  την πολύ καλή συζήτηση που ξεκινήσαμε στα τέλη του Σεπτέμβρη για τις  "Σκηνές από τον Βίο του Ματίας Αλμοσίνο" του Ισίδωρου Ζουργού, που η φωτισμένη πένα του έχει βάλει άσβηστη φωτιά σε μερικούς μερικούς επίμονους επαΐοντες, κοινώς ξερόλες, και οι περισσότεροι αναγνώστες την απολαμβάνουμε απίστευτα γιατί όσο πιο πολλές αηδίες λένε για το ταλέντο αυτού του ανθρώπου τόσο εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους εαυτούς τους και μόνον.

 • Τον Νοέμβριο προς μεγάλη μου χαρά προτάθηκαν"Οι Θεατρίνοι" του Γκράχαμ Γκρην και στις 28 που θα βρεθούμε θα έχουμε στην παρέα μας την μεταφράστρια του μυθιστορήματος, την έξοχη Κλαίρη Παπαμιχαήλ   
 • Επίσης επειδή αρκετοί διαβάσαμε σε ανύποπτο χρόνο το πολύ ενδιαφέρον "Και το Παραμύθι δεν τελείωσε" του Οντίν Ντουπεϊρόν προβλέπω πως θα μιλήσουμε λίγο και γι αυτό αν και σίγουρα καλύτερο είναι να του διαθέσουμε μια ξεχωριστή συνάντηση αργότερα επειδή πρόκειται για αλλιώτικο βιβλίο απ΄αυτά που δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

 • Ο Δεκέμβρης ήταν ως τώρα επτασφράγιστο μυστικό. Ε,ναι,επειδή κάτι μαγειρεύαμε μερικοί της λέσχης και δεν ξέραμε ως τώρα αν θα μπορούσε να έρθει η συγγραφέας που επιλέξαμε να διαβάσουμε βιβλίο της.Αλλά η απάντηση από μέρους της ήταν θετική και με χαρά σας ανακοινώνω το όνομα της καλεσμένης μας : Ελένη Γκίκα.Εφ΄όλης της ύλης.Τίποτα άλλο.Όσοι κι όσες την έχετε γνωρίσει και την έχετε ακούσει έστω μια φορά ξέρετε για τι σπουδαίο και μαζί απίστευτα σεμνό άνθρωπο των ελληνικών γραμμάτων μιλάμε...

                  
 • Επειδή οπωσδήποτε θα γίνει πρόταση για τον νομπελίστα πλέον Πατρίκ Μοντιανό, δικό του βιβλίο ίσως είναι μια σκέψη μας για τον Γενάρη αν και ξέρω ότι κάποιοι σκοπεύουν να προτείνουν τον Κωνσταντίνο Τζαμιώτη και το πολύ καλό "Η Πόλη και Η Σιωπή",θα δούμε.


Εμένα πάντως μου έχει κολλήσει να διαβάσουμε(αν και δεν θα είναι η πρώτη φορά για πολλά από τα μέλη) Κάρολο Ντίκενς κάποια στιγμή και να τον μελετήσουμε πιο συστηματικά απ΄ό,τι έχουμε κάνει κατά μόνας ως τώρα˙θα ασκήσω το συντονιστικό μου βέτο μετά μανίας κι ας τραβήξει ως και το Πάσχα μια τέτοια φιλόδοξη ανάγνωση που της αξίζει να έχει ανάλογη συζήτηση και μια και πολλές φορές μετά! 

Στο μεταξύ,παλιά μας τέχνη κόσκινο,επιλέγουμε κι άλλα μυθιστορήματα και νουβέλες κι ό,τι είδος επιθυμεί η καρδιά μας και δεν εγκαταλείπουμε  τις συνήθειές μας των παράλληλων διαβασμάτων.Για διαφοροποιήσεις, τελικές επιλογές και όλα τα υπόλοιπα θα σας ενημερώνω μέσα στις επόμενες εβδομάδες, διότι ξέρω ότι μ΄αυτήν την αγωνία ξυπνάτε καλοί μου επισκέπτες του μπλογκ και μ΄αυτήν κοιμάστε : τι κάνουμε εμείς στην εφτάψυχη λέσχη μας κάθε μήνα, εδώ και έξι χρόνια.

Σχόλια

 1. Ζηλεύω!!!!!!!!!!!
  Καλές αναγνώσεις, γόνιμους διαλόγους, δυνατές εμπειρίες.
  Πατριάρχης Φώτιος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αντί να ζηλεύεις,έλα!Καλοδεχούμενος.Μακάρι να μπορούσες ....

   Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές,να΄σαι καλά.

   Διαγραφή
 2. Εξαιρετικές προτάσεις. Σ' εμπιστεύομαι και για κάποιους που δεν γνώριζα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατερίνα,ελπίζω να μην σε απογοητεύσω κι αν γίνει κι αυτό καμιά φορά διότι άνθρωποι είμαστε σφάλματα κάνουμε,θα δείξεις κατανόηση,ε;

   Διαγραφή
 3. Αν έμενα κοντά, θα συμμετείχα και εγώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κοντά μένεις,αγαπητέ Γιάννη,πάρα πολύ κοντά!Σιγά την απόσταση.Για ξανασκέψου το,μια φορά τον μήνα είναι.(Όπως καταλαβαίνεις τώρα θα σου κολλάω συνέχεια)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου