"Το Πρώτο Φιλί",Θωμάς Κοροβίνης

Ένα απόγευμα του Γιωργάκη Βιζυηνού στο χαρέμι του Αμπντουλαζίζ
Ο Γεώργιος Βιζυηνός της Βικιπαίδεια.Σταχυολογώ και βάζω τα παρακάτω χωρίς στην αρχή να πολυσκεφτώ ποια μπορεί να είναι τα σημεία-κλειδιά στην ζωή του.Διαπιστώνω, όταν ξαναρίχνω μια ματιά, ότι  είναι ακριβώς αυτά :
 • Γιος πολύ φτωχικής οικογένειας
 • Σε ηλικία δέκα ετών οι παππούδες του τον στέλνουν στην Κωνσταντινούπολη κοντά σε ένα θείο του για να μάθει ραπτική
 • Ζει για ένα διάστημα στην Κύπρο, όπου μάλιστα τον προόριζαν για τον ιερατικό κλάδo
 • Το 1874 το επικό ποίημά του "Κόδρος" βραβεύεται στον Βουτσιναίο Ποιητικό Διαγωνισμό. Την ίδια χρονιά εγγράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών
 • Το 1885 ο Βιζυηνός εκλέγεται υφηγητής στην έδρα της Ιστορίας της Φιλοσοφίας  του Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Εκείνη την εποχή αρχίζει να ασχολείται με ένα μεταλλείο στο Σαμάκοβο
 • Το 1892 προσβάλλεται από φρενική νόσο και καταλήγει έγκλειστος στις 14 Απριλίου στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο. Εκεί ζει βυθισμένος στις ουτοπικές εμμονές του για την εκμετάλλευση του μεταλλείου στην πατρίδα του και στο παραληρηματικό πάθος του για τη νεαρή Μπετίνα Φραβασίλη (14 ετών), μαθήτριάς του στο Ωδείο Αθηνών, την οποία επιθυμούσε να νυμφευθεί
 • Ύστερα από τέσσερα χρόνια εγκλεισμού πεθαίνει στις 15 Απριλίου 1896, σε ηλικία 47 ετών.
Ο Γεώργιος Βιζυηνός του κλασικού και πολυδιαβασμένου "Το Αμάρτημα της Μητρός μου".Ο Βιζυηνός του εξαίσιου "Μοσκώφ Σελήμ", ο Βιζυηνός του Δρομοκαΐτειου,του έρωτα,της τρέλας,του αιώνιου λογοτεχνικού μεγαλείου,των αμέτρητων -καλών και κακών-θεατρικών εκδοχών,των σχολικών ανθολογίων,της ταινίας του Λάκη Παπαστάθη.

Ο (δωδεκαετής  Γιωργάκης) Βιζυηνός του Θωμά Κοροβίνη,στο "Το Πρώτο Φιλί".Εκδόσεις Άγρα και Ιστός.Η εντελώς άλλη εκδοχή και προσέγγιση.
Ο δωδεκάχρονος Γιωργάκης,έχοντας το ξεχωριστό προνόμιο,ως επιδέξιο ραφτόπουλο,να φιλοτεχνήσει το επίσημο φόρεμα της ικμπάλ, της πρώτης ευνοούμενης και μέλλουσας συζύγου του σουλτάνου, το τελευταίο απόγευμα της φιλοξενίας του στο σαράι, κρύβεται σε μια απόμερη κώχη του χαρεμιού, από όπου παρακολουθεί έκθαμβος τα δρώμενα.
Λίγο πριν σκοτεινιάσει, τον ανακαλύπτει η πανέμορφη και εκμαυλιστική ικμπάλ στην κρυψώνα, όπου θα του δώσει το πρώτο φιλί της ζωής του που θα σφραγίσει και το ερωτικό πεπρωμένο του.
Ο μικρός Θρακιώτης, με την φανταστική παρουσία του παππού του και της μάνας του, ανακαλεί στο πρόσωπο του στιβαρού αρχιευνούχου το παιδομάζωμα και στον ξέφρενο χορό των σκανδαλιστικών χανουμισσών τα αναστενάρια και άλλα πατροπαράδοτα έθιμα και θρύλους της παγανιστικής και ορθόδοξης Θράκης.
60 σελίδες αγάπης για τον Βιζυηνό και τον κόσμο που τον ενέπνευσε στο κατοπινό του έργο μα και στη προσωπική του πορεία,σεβαστικό προσκύνημα του Θωμά Κοροβίνη με ένα ευλαβικό κεράκι-κείμενο αναμμένο αθόρυβα στην μεγάλη εκκλησιά της λογοτεχνίας.
Ό,τι ομορφότερο έχει ειπωθεί χωρίς να είναι λόγια του αέρα μα έργο το ίδιο,ένα καλλιτεχνικό έργο καμβάς στο οποίο η γλώσσα γίνεται χρώμα,για τον σπουδαίο και δικαίως λατρεμένο Βιζυηνό.Δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός,φτάνει και περισσεύει το ίδιο το μικρόσχημο,κομψό και τόσο πυκνό εντός του βιβλίο.
Σχόλια

 1. Εξαιρετική η παρουσίασή σου Βιβή,
  ανοίγει την όρεξη― και ως θαυμάστρια και των δυό τους, είμαι απαιτητική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λίγες σελίδες και καλές.Δάφνη,εδώ αυτή η επιλογή βρίσκει την δικαίωσή της (!! στον απόλυτο βαθμό.

   Διαγραφή
 2. Εξαιρετικό...συγχαρητήρια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πράγματι.Και είναι κρίμα που δεν φτάνουν στο ευρύ κοινό τέτοια εξαιρετικά πονήματα.

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου