"Ήττα,Θρίαμβος,Καταστροφή",Δημήτρης Μαλέσης


Ποιος έφταιγε για το άγος του ’97; Όλοι έδειχναν τον «άλλο»!


Ήττα, θρίαμβος, καταστροφή
Το επιστημονικό έργο του ιστορικού Δημήτρη Μαλέση (καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο παλιότερα και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων τώρα) το πρωτογνώρισα με το ενδιαφέρον πόνημά του "Ήττα, Θρίαμβος,Καταστροφή" που εκδόθηκε από το Επίκεντρο το 2017,στον βαθμό φυσικά που μου επέτρεψαν να το κατανοήσω και να εμβαθύνω κάπως σ΄αυτό οι ελλιπείς μου γνώσεις για το αντικείμενο που με συνέπεια και συνεχή μελέτη εκείνος υπηρετεί από τη θέση του εκπαιδευτικού, όντας ένας από τους λίγους ειδικούς στις σχέσεις των στρατιωτικών με την πολιτική,όπως επισημαίνει ο ιστορικός Θάνος Βερέμης¹ που εδώ προλογίζει.
Είχα μεγάλη αγάπη από τα μαθητικά μου χρόνια για την Ιστορία και συνεχίζω να διαβάζω για τις διάφορες καλές και κακές-πιο πολλές δυστυχώς αυτές, σταθερά-,περιόδους σε Ελλάδα και Ευρώπη αρκετά συστηματικά, προσπαθώντας κυρίως να διακρίνω σε κάθε περίπτωση τις προπαγανδιστικές -του καθενός ανόητου που παίρνει μολύβι και χαρτί κι όποιον πάρει ο Χάρος-,κακοτοπιές και,όσο είναι εφικτό κι αυτό,διασταυρώνοντας,πηγές, έρευνες,μελέτες κτλ.Δεν είναι εύκολο βέβαια να αποφύγεις κρυφοστρατευμένες συγγραφές και αυτό με ενοχλεί,ας πει ό,τι έχει ή νομίζει όποιος θέλει να βρει συνοδοιπόρους αλλά να΄ναι καθαρές οι κουβέντες του και να τεκμηριώνει με αποδείξεις για ό,τι μπορεί και με επιφυλάξεις ό,τι δεν μπορεί.Οι ιστορικοί επομένως σαν τον Μαλέση είναι ευλογία Θεού,σπανίζουν στην εποχή μας και όσο εξειδικευμένα κι αν είναι τα βιβλία του, η καθαρή και εστιασμένη προσέγγιση που κάνει στα γεγονότα που ερευνά, δίχως ιδιοτέλειες και μικροπολιτκές τυφλότητες, μας αφορά όλους και μόνο όφελος θα είναι η ανάγνωσή τους.

Αφορμή του σημερινού μου αφιερωματικού μπιλιέτου πάντως για να είμαι ειλικρινής δεν ήταν αυτή εδώ η έκδοση αλλά η νέα μελέτη του Δημήτρη Μαλέση που μόλις, όπως πληροφορήθηκα, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ασίνη , με τίτλο"... ν' ανάψη η επανάστασις": Μεγάλη Ιδέα και Στρατός τον 19ο Αιώνα".
Τόσο καιρό που η ασημαντότης μου κλωθογύριζε στο μυαλό τις λέξεις για ένα ολιγόλογο πλην θετικό άρθρο για το ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρον "Ήττα,Θρίαμβος,Καταστροφή" αλλά μια με το ένα μια με το άλλο όλο το ανέβαλε-επειδή το μυθιστόρημα με σέρνει για τα καλά,το έχω ομολογήσει-,ο Δημήτρης Μαλέσης έγραψε ένα ακόμα ενδιαφέρον,όπως δείχνουν τα πρώτα σχόλια-, βιβλίο.Δεν μπορώ επομένως παρά να του δώσω κατ΄αρχάς συγχαρητήρια για την αφοσίωση στο αντικείμενό του,τη νηφαλιότητα του λόγου του και την συνεχή ροή της επιστημονικής του παραγωγής που φωτίζει τις απορίες και καλύπτει, και με το παραπάνω, τη δίψα ημών των απλών πολιτών για την Ιστορία του τόπου μας πέρα από τους όπως σοφά τους αποκαλεί ο ίδιος αφόρητους και ενίοτε ζημιογόνους σχολικούς μας ψιττακισμούς,ακολούθως να παραθέσω το προλογικό σημείωμα του ίδιου,εδώ, και κλείνοντας το μπιλιέτο μου ετούτο να προτείνω την ανάγνωση/ μελέτη του έργου του.

υγ.Θα φανεί περίεργο σε φίλους/ες του μπλογκ που το επισκέπτονται τακτικά-και τους ευχαριστώ και πάλι γι αυτό-,το ότι ασχολήθηκα,παρόλο που είμαι άνθρωπος φιλειρηνικότατος,με ένα ιστορικό δοκίμιο που εστιάζει στον στρατό αλλά δεν είναι διόλου περίεργο.Το έκανα γιατί χρειάζεται να βλέπουμε πίσω από τις λογοτεχνικές βιτρίνες περισσότερο,πιστεύω,από κάθε άλλη φορά,με σύνεση και μη αρκούμενοι στα σχολικά βιβλία και στο ιστορικό μυθιστόρημα-ένα είδος δικαίως δημοφιλές και στις μέρες μας μα συχνά αμφίβολων προθέσεων και  ανακριβών ή και ανύπαρκτων πηγών-,να ψάχνουμε διασταυρώνοντας τα πάντα και μετά να διαμορφώνουμε άποψη.Τα δοκίμια (φιλοσοφικά, ιστορικά,κριτικά κτλ) λοιπόν είναι κατά τη γνώμη μου εξαιρετικά εργαλεία για την πρόσληψη και της Λογοτεχνίας.

Ιδού και μερικοί σύνδεσμοι που μου φάνηκαν χρήσιμοι:"... ν΄ ανάψη η επανάστασις": Μεγάλη ιδέα και στρατός τον 19ο αιώνα Στρατιωτική πολιτική και θεμελίωση του ελληνικού κράτους Ήττα, θρίαμβος, καταστροφή


¹Αχ,θυμήθηκα την καλών -θέλω να πιστεύω-,προθέσεων συμμετοχή του κ.Βερέμη σ΄εκείνες τις καρακιτσάτες εκπομπές του Σκάι όταν το νεοδημοκρατικό κανάλι πάσχιζε με κοπτορραπτική να στριμώξει στους μεγάλους Έλληνες τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις πρώτες θέσεις,χαχαχ... ανεπανάληπτα γέλια...Μεγαλύτερος του Σωκράτη,του Πλάτωνα ,του Αριστοτέλη,του Λεωνίδα και του Περικλή κά αλλά και του Ελ. Βενιζέλου ο... Καραμανλής.Και ναι,μεν ήταν όλο αυτό για τα μπάζα κι έριξε πολύς κόσμος τρικούβερτο γέλιο και ακόμα γελάει  αλλά γιατί βάζουν την υπογραφή τους οι πανεπιστημιακοί -που δικαιούνται να έχουν τις δικές τους πολιτικές αντιλήψεις,αλίμονο,και να μας τις λένε σε σοβαρές εκπομπές ,βιβλία,άρθρα κτλ -,σε τέτοιες μικροκομματικές τύπου άρτος και θεάματα σάχλες αδυνατώ να το καταλάβω.

Σχόλια

 1. Ανώνυμος19/6/18 18:16

  Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου ότι η σειρά ήταν γελοία και τέτοιες κιτσαρίες, όπως τις λες, είναι περιττές. Αλλά και εσύ οφείλεις να παραδεχτείς πόσο μεγάλος ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και το ότι μας έβαλε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα είναι γεγονός μεγίστης σημασίας.Το αν θα τον τοποθετήσει ο οποιοσδήποτε τέταρτο,πέμπτο,εικοστό κτλ σε μια ανόητη τηλεοπτική απόπειρα δε μειώνει την πολιτική αξία του ανδρός.

  Β. Β.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ένα γεγονός (η ένταξη σε όλα τα χρονικά στάδια)κρίσιμο,σαφώς,που δεν μπορεί όμως να αποτιμηθεί οριστικά ως καλή ή κακή διότι είναι σε εξέλιξη ακόμα.Όταν κλείσει το κεφάλαιο Ε. Ε.και πάει σε κάτι άλλο η Ευρώπη-και υπάρχουμε κι εμείς ακέραιοι σαν κράτος,δηλαδή δεν μας έχουν κάνει σαλάμι να μας μοιράσουν σε καινούργιες σακούλες οι "σύμμαχοί" μας -,θα μετρήσουν,υποθέτω,οι ιστορικοί του μέλλοντος τα υπέρ και τα κατά της και τότε βεβαίως να τοποθετηθεί και ο Καραμανλής κι όποιος άλλος νεότερος πολιτικός κριθεί άξιος από το τελικό αποτέλεσμα των πράξεών του,στην πιο ψηλή θέση.
   Προς το παρόν χειροπιαστό καλό από την ένταξη αυτή δεν έχουμε δει,αλλά εσείς,κάποιοι, αποδίδετε με κομματική ζέση στον Καραμανλή την ένταξη ως ευφυή κίνηση,καλού κακού;Εν όψει ενός καινούργιου πολέμου στην περιοχή που μπορεί να μας εμπλέξουν έστω έμμεσα πχ και αναλόγως του πώς θα πράξουν σ΄αυτόν οι σύμμαχοι;Αν μείνει ίδια σε αριθμό μέτρων-γιατί σε τόπους και σημεία δεν ξέρω-,η αυλή η εκ της πολιτικής του Λευτεράκη αποκτηθείσα για παράδειγμα,τότε να μπορείτε να πείτε,να,ιδού η πρόνοια και της καραμανλικής πολιτικής; Πάντα στη Δύση ανήκαμε έτσι κι αλλιώς από πολλές οπτικές αλλά μονίμως σαν οι φτωχοί συγγενείς!Σ΄αρέσει;

   Πού είναι οι σύμμαχοί σου,εδώ και τώρα,Β.Β.;Νιώθεις ασφαλής εσύ;Σε τι έγκειται η σιγουριά σου,τι έχεις από αυτά που έχουν πχ οι άλλοι "ενωμένοι";Οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί,οι Γάλλοι,οι χ,οι ψ της Ε.Ε.στο επίπεδο που να σου αξίζει σαν σύμμαχός τους που πάντα υπήρξες και συνέδραμες όπου σου ζητούσαν;
   Έχεις εκπαίδευση,περίθαλψη,ασφάλιση,εισόδημα,ηρεμίακοινωνική,τι;Ως και την κρίση τους φορτώθηκες! Κι αν τα έχεις εσύ προσωπικά τα παραπάνω-γιατί ας πούμε είσαι πλούσιος-, κοίτα γύρω σου,πόσοι υποφέρουμε κάθε μέρα όλο και πιο πολύ.
   Το εγκρίνεις,(τους) το συγχωρείς;

   Με τον μπαμπούλα του τούρκου που όμως η Ε.Ε.αυτή τη φορά δεν θα τον αφήσει να μας κτλ κτλ προιοικονομείτε την Ιστορία των πολιτικών εσείς;Καλά κρασιά...τι να σου πω...

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος19/6/18 18:27

  Σου προτείνω:

  Κωνσταντίνος Καραμανλής.Η Ελλάδα από τον εμφύλιο στη μεταπολίτευση
  Σωτήρης Ριζάς,Μεταίχμιο, 2018

  και

  Μεγάλοι Έλληνες: Κωνσταντίνος Καραμανλής
  Σωτήρης Ριζάς, Ιάκωβος Μιχαηλίδης,επιμέλεια σειράς Θάνος Βερέμη

  Β.Β.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να με συμπαθάς,δεν νομίζω.Διαβάζω ιστορία αλλ΄όχι προσωπογραφίες,πολύ σπάνια.Πάντως σ΄ευχαριστώ.

   Διαγραφή
 3. Κώστας19/6/18 22:00

  Κλαίω.Είδα τη λίστα στο link.Το 2009 ήμουν 15 χρονών και ήξερα τον Ζαγοράκη λόγω μπάλας,είναι σ' αυτή τη λίστα!!! Όπου είναι και ο Λαζόπουλος που δεν έχω τίποτα εναντίον του,ένας αποκρυφιστής και κάτι άλλοι.Εντάξει,δεν είναι τίποτα.Ψυχραιμία.Όλα καλά.Πάμε για τσίπουρα που λέει και οΤσίπρας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλοι,εδώ μιλάμε για το βιβλίο ενός σοβαρού ιστορικού,όχι για τα γύρω γύρω,ναι;

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου